Людям з порушення зору Звичайна версія

«Платинум Банк» подасть апеляційну скаргу на постанову суду, яка, в супереч Закону, зобов’язує переказати кошти з рахунку порту «Чорноморськ»

10.03.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

«Платинум Банк» подасть апеляційну скаргу на постанову суду, яка, в супереч Закону, зобов’язує уповноважену особу Фонду гарантування перерахувати кошти з рахунку ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» на його рахунок в іншому банку.

Мова йде про постанову Одеського окружного адміністративного суду від 02.03.2017 року по справі № 815/521/17 (головуючий суддя Кравченко М.М.). Постанова ще не набрала законної сили.

Оскільки грошові кошти на рахунок ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» надійшли до запровадження тимчасової адміністрації в ПАТ «ПтБ», а саме до 11 січня 2017 року, а платіжні доручення на перерахування коштів на інший рахунок в іншому банку надійшли 12 січня 2017 року, банк не мав правових підстав для здійснення цієї операції.

Відповідно до вимог п. 5 ст. 36 Закону під час тимчасової адміністрації не здійснюється задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку, в тому числі  виконання платіжних доручень з перерахування грошових коштів з рахунку клієнта банку на інший рахунок в іншому банку.

Стосовно можливості здійснення  банком грошових переказів під час ліквідації, інформуємо, що з 23.02.2017 року у ПАТ «ПтБ» відкликана банківська ліцензія, здійснення банківських операцій заборонено Законом України «Про банки і банківську діяльність».

Вказана постанова суду не відповідає чинному законодавству України, а саме Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», який є спеціальним і пріоритетним відносно інших законодавчих актів України під час виведення неплатоспроможного банку з ринку. Порушуються норми Закону щодо  порядку та черговості задоволення вимог кредиторів банку.

Зміст постанови також суперечить сформованій Верховним Судом України та Вищим господарським судом України судовій практиці за аналогічними справам. Вона визначила неможливість виконання неплатоспроможними банками платіжних доручень та здійснення переказу грошових коштів, а також, те що вимоги про перерахування коштів мають майново-грошовий характер.