Людям з порушення зору Звичайна версія

ПАТ «ПтБ» та АТ «ПОРТО-ФРАНКО» повністю погасили кредити рефінансування НБУ

24.01.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Минулого року банки, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, погасили заборгованість за кредитами рефінансування НБУ на загальну суму 2,08 млрд грн. Повністю розрахувалися із НБУ упродовж 2017-го два банки – АТ «ПОРТО-ФРАНКО» (позачергове погашення на суму 36,23 млн грн) та ПАТ «ПтБ» (позачергове погашення на суму 248,62 млн грн). На сьогодні цими банками розпочато та триває задоволення вимог кредиторів третьої черги – Фонду гарантування, який у межах гарантованого відшкодування виплатив вкладникам цих банків 5,2 млрд грн.

Варто нагадати, що одним із основних джерел погашення банками заборгованості перед НБУ та задоволення вимог решти кредиторів є продаж Фондом гарантування вкладів фізичних осіб активів банків, що ліквідуються. При цьому, відповідно до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», майно банку, що є предметом застави (приміром, активи передані у забезпечення за отриманими раніше кредитами рефінансування), включається до складу ліквідаційної маси, але використовується виключно для позачергового задоволення вимог заставодержателя. У разі продажу Фондом заставленого майна (активів) кошти, отримані від його реалізації, спрямовуються на погашення вимог заставодержателя.  

На початок 2018 року заборгованість за виданими кредитами рефінансування НБУ обліковується на рахунках 23 банків, що ліквідуються. При цьому, загальна сума заборгованості складає 53,7 млрд грн. Банки із найбільшими зобов’язаннями за кредитами рефінансування на початок року:

ПАТ «КБ «НАДРА» – 12,1 млрд грн,

ПАТ «КБ «ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА» – 10,1 млрд грн,

АТ «ДЕЛЬТА БАНК» – 7,6 млрд грн,

ПАТ «ВІЕЙБІ БАНК» – 5,2 млрд грн,

АТ «РОДОВІД БАНК» – 4,4 млрд грн.

Нагадаємо, упродовж 2016 року у рамках позачергового задоволення вимог  повністю погасили заборгованість перед Національним банком України за кредитами рефінансування ПАТ «БАНК ФОРУМ» (у сумі 304,06 млн грн) та ПАТ «КБ «ХРЕЩАТИК» (у сумі 190,46 млн грн).